fbpx

Ben jij een Empaat? 3 kenmerken!

Hooggevoeligheid, nieuwetijdskind… Een aantal termen die gebruikt worden voor mensen die heel gevoelig zijn. Ik vind deze termen net niet de lading dekken, omdat ik vind dat je met deze benamingen de mensen tekort doet die zich heel erg goed kunnen afstemmen op de ander. Dit is een talent! Samen met de grote wijsheid die daarmee gepaard gaat. Ik noem jou liever een Empaat, een mens met goed werkende voelsprieten. Ik geef je 3 kenmerken met hun valkuilen.

Mensen die veel en diepgaand voelen en zich intuïtief kunnen afstemmen op de ander. Emoties zelfs overnemen en zich gemakkelijk verplaatsen in de ander. Dat is de Empaat.

Kenmerk 1. Afstemmen
Empaten zijn zo sterk afgesteld op de omgeving (mensen, drukke plaatsen en vaak ook dieren) dat ze de emoties van de ander vrijwel direct voelen. Vaak genoeg blijft deze vervelende energie ook bij ze hangen met als gevolg dat het lastig is voor de Empaat om te voelen of deze emotie nu van zichzelf is of van de ander. Dit kunnen ze ook zo ervaren binnen ruimtes waar iets naars gebeurd is of waar veel mensen zijn geweest. Dit voelt dan heel onprettig.
Doordat empaten zo afgestemd zijn op hun omgeving passen ze zich ook in energie aan de ander aan. Als iemand een sterke of dominante energie heeft, maken ze zich kleiner en stellen ze zich introverter op. Achteraf balen ze dan meestal dat dit ze overkomen is…. Gevolg: frustratie doordat ze zich niet begrepen voelen.

Kenmerk 2. Hoog intuïtief
Empaten hebben niet altijd woorden nodig om te weten wat er speelt. Ze beschikken over een helder weten. Ze WETEN het soms gewoon. Ze voelen dat er meer is tussen hemel en aarde en ze hebben een innerlijke stem die ze in de juiste richting leidt.
Doordat een Empaat ook regelmatig uitgedaagd is in het leven hebben ze vaak ook een sterke ontwikkeld EGO dat hard zijn best doet om beren op de weg te gooien en te denken in onmogelijkheden. Met een innerlijke strijdt tot gevolg. Hierdoor hebben empaten last van stemmingswisselingen, angsten en voelen ze zich regelmatig emotioneel ‘leeg’. ‘Ik heb moeite om te aarden!’ en ‘ik ben zo moe!’ is iets wat ik van bijna elke Empaat hoor.

Kenmerk 3. Grote wijsheid
Werk en sociale contacten moeten betekenis hebben, anders voelt een Empaat zich niet lekker en niet op zijn gemak. Ze hebben een hekel aan dingen doen ‘omdat het nu eenmaal zo hoort’ en gedijen het beste in creatieve omgevingen waarbij het werken met vaste stramienen niet de boventoon voert.
Ze voelen dat ze een hoger doel hebben in het leven en zijn hun leven lang op zoek naar het vervullen daarvan en hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Empaten worden ook vaak ‘dromers’ genoemd en bekijken de wereld vanuit onvoorwaardelijke liefde. Daarom hebben ze ook zo’n hekel aan het kijken naar nare beelden op het nieuws. Dit komt keihard binnen. Ze hebben moeite om hun plekje te vinden in de wereld en voelen zich regelmatig ‘anders’ dan anderen.

Als je jezelf herkent en het zat bent om iedere keer weer ‘in je hoofd te zitten’, kan ik je helpen. Het werken met gevoelige zielen is mijn specialisme. Lees verder.